tirsdag den 15. oktober 2013

Fingeren på pulsen

 Som social - og sundhedsassistent, arbejder jeg aftenvagt i hjemmeplejen i Herning, det har jeg gjort i over 8 år, og har derfor løbende fingeren på pulsen, ser i det daglige virke hvordan forholdene har udviklet sig. Derfor er der også en vis portion skepsis med, når man i valgtider, ser alt det gode der udloves ældreplejen.
Jeg arbejder i et vagtlag, hvor vi sætter en ære i at levere en god service; men det er da udfordret, dels bliver opgaverne mere komplekse, samtidigt med at vi har været igennem flere besparelser. 




FOA har lige lavet en gennemgang, http://www.foa.dk/aeldrepleje2013  

I Herning Kommune:
Var udgifterne 2009 pr. ældre over 65 år 55,288 kroner
Var udgifterne 2012 pr. ældre over 65 år 45,323 kroner
Det svarer til -18%  


 Jeg kan da godt mærke at det er en faglig udfordring at servicere 20-25 borgere med over 40 besøg i en aftenvagt, og stadig kunne holde fyraften med følelsen af at have gjort et ordentligt stykke arbejde, minimum det borgeren er visiteret til. 

 Visitationen er underlagt de politisk fastsatte rammer. Som medarbejder kan man være med til at ændre ting indenfor de rammer, vil man ændre på rammerne må man gå ind i politik, og derfor valgte jeg at stille op til byrådet.

 Jeg har derfor også svært ved at indstemme i jubeltalerne over det nys indgåede budgetforlig. Socialdemokraterne fik en del småting igennem på ønskelisten; men stod ret alene om at ville tilføre flere midler til ældreplejen.
Det synes jeg er ynkeligt, da Sundhed og Ældre, med introduktion af "det nære sundhedsvæsen" allerede nu bliver pålagt flere og mere komplekse opgaver, uden at få tilført ressourcer. Så skal vi atter hugge en hæl og klippe en tå.

 Selv når der reelt kom flere penge på bordet, har jeg oplevet at det ikke gavnede meget ude i marken. DF fik engang VK med på at give 1/2 milliard ekstra til ældreområdet, kommunerne kunne så vælge at bruge dem på digitalisering, flere varme hænder og andet godt. Langt de fleste valgte digitalisering, og jeg havnede da også på et flerdages AMU-kursus sammen med alle mine kollegaer, til sidst blev vi så udstyret med hver sin HP PDA; men systemet virkede ikke, den dyrt indkøbte håndholdte, software og serverkapacitet kunne ikke håndtere informationsmængden. Da pengene kom fra staten gjorde det nok ikke ondt i kommunekassen; men som skatteborger river man sig da i håret - de eneste der havde glæde af det pjat var aktionærerne i Hewlett-Packard !

 Derfor tror jeg ikke man øger kvalitet ved blot at tilføre flere penge, give mere tid eller ansætte flere folk - jeg vil hellere begynde med et oversyn af kommunens kvalitetsstandarder, der løbende er blevet sænket. Vi må begynde med at bestemme hvilken kvalitet vi synes vi kan være bekendt, før vi begynder se på hvad vi synes der kan afsættes af midler til det.




 Folk er forskellige og det gælder også vore ældre medborgere - de er ikke en byrde der skal løftes billigst muligt; men grå guld der skal værdsættes. Jeg vil arbejde for at borgeren i højere grad kommer i centrum, og får mere valgfrihed, og der mener jeg ikke mellem leverandører af samme forringede service; men mellem forskellige løsninger - genoptræning, hjælp til selvhjælp, længst mulig i egnet hjem er gode tilbud, som de fleste ældre aktivt vælger til; men vi skal også respektere at nogle ikke kan overskue det hele, det er jo ikke meget hjælp, hvis man er ensom og har dårligt netværk, at man får stukket en farvestrålende brochuere i hånden "bliv ven med din støvsuger".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar