tirsdag den 14. maj 2013

Varmeforsyning

Fra Herning Folkeblad, hvor jeg skriver:
"I et læserbrev påstår Hr Askjær: "Betaling for et produkt giver ikke ejerskab skrev SGP direkte. Det vil altså sige, i henhold den verden, SGP lever i, så er det således, at hvis jeg køber et pund kaffe i et supermarked, så medfører min betaling for kaffen ikke, at kaffen bliver min ejendom" - Nej jeg skrev ""Det forhold, at en virksomhed opbygger et voksende egenkapital gennem, at kunderne betaler for produktet, er der vel intet mærkværdigt i, og det vil da være noget af en revolutionerende ny påstand, at det skulle medføre et ejerskab til virksomheden" - at hr Askjær køber en pose Gevalia kaffe gør ham da til ejer af kaffen, men ikke til Kraft Foods Inc - vil han være ejer af virksomheden må han på Wall Street og købe aktier, ikke slæbe kaffe hjem fra Fakta.
 Varmeforsyningen i Danmark er organiseret på mange måder, en del er forbrugerejet, med andele i et amba, som Hr Askjær rigtig beskriver. Det var den så ikke i Herning, hvor meget hr Askjær så end ønsker sig det.
 Når det så er sagt er jeg som jeg tidligere også har ytret da enig i at det ville være rimeligt at at forsyningsselskaber er forbrugerejede, men der er forskel på ret = jura, og på rimelighed = retfærdighed.

Varmesagen indeholder ikke nogle juridiske uregelmæssigheder, der er ingen tyverier, hælere, skumle konspirationer og lignende kriminelt involveret, man kan være uenig i forløbet og synes det er endt med at være urimeligt; men en sådan uenighed kan man have uden at kaste sig ud i at smide om sig med injurierende beskyldninger."

 Herning Folkeblad har samlet alle indlæg i et tema
 http://aoh.dk/tema/egj-salget-og-varme-millionerne

Jeg synes særligt Henry Jeppesen skrev et meget klogt indlæg: http://aoh.dk/artikel/ikke-ulovligt-men-meget-klogt

 For de der er interesserede i juridikken og varmeforsyningsloven findes lovgivning, samt afgørelser på http://energitilsynet.dk/varme/lovgivning/

Når det gælder ejerskab skriver Hr. Askjær:
"Når man bygger et hus, f.eks. indenfor Fjernvarmeforsyningens område i Herning, så betaler man tilslutningsafgift til vand, el og varme, hvilket består i, at man køber en andel af selve værkerne, man betaler ledningsbidrag = man bliver medejer af både værk og forsynings net. Herforuden betaler man stikbidrag og betaler for måler.
Man køber altså en andel,af f.eks. vandværk og vandforsyningsledninger og man køber og betaler en andel af varmeværk og forsyningsledninger. Således ejer forbrugerne i fællesskab, forsyningsværker og forsyningsledninger og løbende bidrager man til vedligehold og modernisering, via de bidrag man løbende betaler. Ejerskabet vedr. at man er tilsluttet et forsyningsværk, følger ejendommen, og derfor oplyser mæglerne ved enhver hushandel, hvorfra aktuel ejendom forsynes og dermed er medejer af. Når man sælger sit hus, medsælger man den part af forsyningsværkerne, som er tilknyttet den aktuelle matrikels nummer."

Det er fuldstændig korrekt, at man mange steder har valgt at anse dette som forbrugerindskud, og derfor har organiseret fjernvarmen som et andelsselskab - hvor andelen jo så er knyttet til bopælen, og indgår i overdragelse, det er altså ikke en ejerandel, som i mange andre normale anpartsselskaber.
Lovgivningen tager også hensyn til forbrugerinteressen, men der er intet lovkrav om at de forhold Hr Askjær oven beskriver SKAL medføre forbrugereje, faktisk ligestilles kommunalt eje, f.eks i et aktieselskab udtrykkeligt i lovgivningen. Det var jo sådan det var organiseret i Herning Kommune, fra at have været direkte drevet under de kommunale værker, blev fjernvarmen organiseret i et selskab EGJ A/S, som var 100% ejet af Herning Kommune - Det var ca 2/3 af disse aktier der blev solgt i 2003 til DONG, som da var et 100% statsligt ejet selskab. Denne andel blev senere solgt videre til EnergiMidt amba, som netop er et forbrugerejet energiselskab, hvor bl.a også elforsyningen i Herning er havnet, og hvor forbrugerne da også omsider er inkluderede som andelshavere. Da alle fjernvarmeforbrugere i Herning også er tilsluttet EnergiMidts elnet, er fjernvarmekunderne såmænd som elkunder medejere af deres fjernvarmeforyning, har andele i aktieposten.

Liberal Alliance har blandet sig i debatten med synspunktet at et salg til det private marked i et monopolistisk marked er problematisk, hvilket selvfølgelig så skal forstås at de ikke synes der skal være et monopol i et forsyningsområde; men en total afregulering. Jeg har boet i USA og kan ikke anbefale en total afregulering. Men det er da selvfølgelig problematisk HVIS  man kunne sælge til privatinteresser i et monopolistisk marked, hvilket man så altså heller ikke kan ! Det er netop derfor salg skal godkendes af Energitilsynet - og at salget efter daværende varmeforsyningslov blev godkendt, da køber var statslig. I den nye varmelov er det kommunalt eje og forbrugereje der er ligestillet, og i § 23 reguleres at såfremt en kommune vil sælge, skal forbrugerne have mulighed for at overtage i form af et andelsselskab - dog ikke frit og kvit; men som det udtrykkeligt skrives i loven "til markedspris"

Man må jo også konkludere at varmeforsyningen under Herning Kommunes forvalterskab var til forbrugernes gode - da omkostningen for fjernvarme i EGJ hører til i den lave ende. Fuld prisstatiskik findes på http://energitilsynet.dk/varme/prisstatistik/

Sammenligningsvis bringes her priserne inden for Ny Herning Kommune. Hvad man bl.a. kan se er at organisering i et andelsselksab i sig ikke leder til lavere omkostninger
Prisoversigten er baseret på de prisanmeldelser, der har ikrafttrædelsesdato til og med 15. marts 2013. Prisoversigten er offentliggjort 12. april 2013 på Energitilsynets hjemmeside.
Prisen for opvarmning af en standardlejlighed eller et enfamiliehus indeholder både et fast og et variabelt bidrag. Det faste bidrag beregnes på baggrund af f.eks. aftagerens beboelsesareal, ejendommens rumfang eller hedeflademål, samt et eventuelt abonnementsbidrag. Derfor kan fjernvarmeprisen for en standardlejlighed og et enfamiliehus ikke beregnes ud fra den variable pris pr. MWh alene.

Pris pr. MWh
Standard lejlighed årligt forbrug 15 MWh
Standard enfamiliehus årligt forbrug 18,1 MWh
EnergiGruppen Jylland Varme 505 9966 12597
Aulum Fjernvarme A.m.b.a. 563 10650 13906
Felborg Kraftvarmeværk amba 743 16791 21174
Haderup Kraftvarmeværk 805 17724 22299
Kibæk Varmeværk 363 9581 12983
Sunds Vand og Varmeværk 488 10048 12968
Sønder Felding Varmeværk 338 7250 8984
Vildbjerg Varmeværk A.m.b.a. 688 13563 17206
Ørnhøj Grønbjerg Kraftvarmeværk A.m.b.a. 775 14438 16840

Ingen kommentarer:

Send en kommentar